Menu

Hoe maak ik een professionele lay-out?

Door: Bas Koenen 09 Maart 2016

Lay-out van een CVDe ‘look and feel’ van het cv is belangrijker dan menigeen zal denken. De eerste indruk wordt bepaald door de lay-out. Dit wordt niet zozeer bepaald door de inhoud, maar door het uiterlijk van het cv.
Een professioneel cv is vooral overzichtelijk opgesteld. De lay-out moet beschikken over een duidelijke indeling zodat de werkgever snel de informatie kan vinden waarnaar hij/zij op zoek is.

Gebruik hiervoor overzichtelijke koppen die allemaal precies dezelfde opmaak hebben. Een cv heeft in ieder geval de volgende koppen: Personalia, Werkervaring, Opleidingen en Talenkennis.

Stel alle marges overal gelijk in zodat er denkbeeldige lijnen in het document ontstaan. Dit geeft je cv een strak design.

Ook opsommingstekens moeten op een consistente wijze gebruikt worden. Gebruik altijd dezelfde opsommingstekens en gebruik dezelfde marges en uitlijning.
Zorg er in ieder geval voor dat alle keuze’s in het ontwerp logisch zijn. Als je bij personalia kiest voor een bepaalde opmaak. Volg deze opmaak dan ook in de rest van het document consequent op. Dit klinkt erg logisch, maar hier worden nog veel fouten mee gemaakt. 

Lettertype en wit ruimte

Verschillende lettertype hebben uiteenlopen eigenschappen. Zo is een schreefletter erg chique en een Arial lettertype juist erg makkelijk leesbaar en zakelijk. Je kunt je onderscheiden door een zeer exentriek lettertype te kiezen. Kies dit echter alleen als het bij de baan past waarop je solliciteert.

Veel wit ruimte wordt over het algemeen als prettig ervaren. Het geeft een ruimtelijke tint aan je cv waardoor het document overzichtelijk wordt voor de lezer. Het geeft de lezer als het ware meer controle over het document.

Cv’s worden meestal digitaal gelezen maar kunnen ook in geprinte vorm worden bekeken. Het is belang dat je document er in beide verschijningsvormen goed uitziet. Biedt het document bij voorkeur aan als een PDF document. De lay-out zal er vanaf elke computer hetzelfde uitzien. Bovendien is het PDF formaat vanaf elk type apparaat te openen.

Bijzondere lay-outs
Je kunt kiezen voor bijzondere stijl. Ben hier echter voorzichtig mee. Wat jij mooi vind zal niet altijd door een ander mooi gevonden worden. We raden je aan om alleen bijzondere ontwerpen te maken als je ook ervaring hebt met grafische vormgeving. Gebruik ook alleen een bijzonder lay-out wanneer het bij de functie een pré is om creatief te zijn.

Er zijn vele keuzes die je kunt maken maken in de lay-out van je cv. Waar je ook voor kiest, zorg ervoor dat het goed aansluit bij de baan waarnaar je solliciteert en bij jou als persoon. Het cv is een document om mee te overtuigen. Niet om mee te experimenteren. Onderscheid je liever met de inhoud van je cv.

Je kunt zelf aan de slag gaan met een tekstverwerkingsprogramma. Een andere optie is Dé online CV maker. Hiermee ben je verzekerd van een professioneel lay-out en krijg je gratis tips bij elk onderdeel.