Menu

Nationaliteit: Nederlands, Nederlander of Nederlandse?

Door: Lobke Saris 23 Februari 2016

De nationaliteit is geen verplicht onderdeel van de persoonlijke gegevens, maar de meeste mensen vermelden deze wel op hun cv. Gebruik je dan Nederlandse, Nederlands of Nederlander?
Zowel mannen als vrouwen met de Nederlandse nationaliteit gebruiken Nederlandse of Nederlands.

Nederlandse is het meestgebruikt, ook op officiële documenten zoals paspoort en rijbewijs staat Nederlandse. Nederlander wordt niet gebruikt om de nationaliteit aan te duiden op het cv.
Ook mannen gebruiken Nederlandse omdat dit slaat op de nationaliteit en niet op het geslacht van de persoon, ook mannen hebben de Nederlandse nationaliteit.

Voor mensen met de Belgische nationaliteit is Belg, Belgisch en Belgische mogelijk. Op Belgische identiteitskaarten staat Belg, ook bij vrouwen.


03-7-20 Tips en trucs om dubieuze debiteuren te voorkomen en de door jou verstuurde facturen op tijd betaald te krijgen. tuxx.nl/debiteurenbehe…
19-6-20 Handige voorbeeldzinnen voor het maken van engelse brieven. tuxx.nl/voorbeeldzinne…
18-6-20 @tomschouteden We bouwen een auto aanvul tool waarmee bedrijfsgegevens (naam, adres, zip) worden opgezocht aan de hand van een toplevel domein. Is dit interessant voor @TeamleaderBE? developer.tuxx.co.uk/api-overview/c…