Menu

Taalblog van start

21 Oktober 2009

Hoezo, een taalblog?
Twitter, Hyves, LinkedIn en Facebook. Doe je er niet aan mee, dan ben je volgens sommige social media-adviseurs 'disconnected'. Dus besloot ik in augustus 2009 de nieuwsbrief van Richard van Hooijdonk over social media-marketing eens goed door te nemen. En.....de inhoud was overtuigend!

Taal is leuk
Een maand later vroeg ik mij af in hoeverre je het imago van de stoffige en strenge juf Nederlands kunt verbeteren door te bloggen over taal. Ik houd van schrijven, doe dat voor het bedrijfsleven en de overheid en wil graag dat iedereen plezier heeft in schrijven. Om in vaagtaaltermen te spreken: bloggen is helemaal hip en helemaal mijn ding, zeg maar.

De onderwerpen
De taalblog gaat over spelling- en stijlkwesties, formuleervaardigheid, lay-out en handige weetjes. Na een korte inleiding volgen de regels met tips en adviezen. Ieder artikel wordt afgesloten met een conclusie of samenvatting. Reacties en suggesties zijn welkom.

Samen kun je tot mooie schrijfproducten komen
Deze zomer had ik behoefte aan een voorbeeld van een Duitse zakenbrief. Via google kwam direct Tuxx in beeld. Al eerder raadpleegde ik deze site voor o.a. het telefoonalfabet en een correct gebruik van titulatuur. Misschien een taalblog op Tuxx?

Eigenaar Bas Koenen en collega-redacteur Lobke Saris toonden belangstelling en waren bereid tot een testfase. Met medewerking van programmeur Kevin Jacobs (18 jaar en al meer dan tien jaar in het vak!) hadden wij medio oktober al een professioneel ontwerp en in november een eerste versie. Bas met zijn commerciële en taalkundige inslag, Lobke met haar webredactionele kennis en Kevin als jonge professioneel stimuleren mij continu het taalblog te verbeteren.

Mailings, advertenties, blogs, brieven, notulen en rapporten: goede teksten maak je met elkaar. Met je collega's of misschien zelfs met je relaties. Met het taalblog willen wij bezoekers van Tuxx tips geven voor correct en klantvriendelijk schrijven. Daarnaast wensen wij dat medewerkers in het bedrijfsleven en bij de overheid plezier krijgen of houden in het maken van professionele schrijfproducten!

Jeannet Veldman
www.linkedin.com/in/jeannetveldman

Door Jeannet Veldman

Jeannet Veldman is specialist in de Nederlandse taal en doceert Nederlands. Daarnaast is zij actief als redacteur van managementsupport.



Meer Taalblog