Menu

Zakentaal: vrijheid, blijheid?

21 December 2009

EenheidsworstUniformiteit in taalgebruik
Nederland kent talrijke dialecten en streektalen. Willen Friezen, Limburgers, Groningers en Zeeuwen met elkaar zakendoen, dan willen zij elkaar wel goed kunnen verstaan. Mondeling én schriftelijk. Vandaar het Standaardnederlands: de taal van het journaal.

Eenheidsworst?
Het Groene Boekje komt voort uit de Spellingwet. Die wet is juist niet bedoeld als een strak keurslijf. Een leuk kado zonder btw verkoopt nu eenmaal wat makkelijker dan een duur, taksvrij cadeau. Voor zakenlieden geldt dan ook een vrije spelling. Toch hamert uitgerekend het bedrijfsleven op correct taalgebruik met een spellingwijze die de lezer niet afleidt door allerlei fouten.

Even een opfrisser
EURO, Euro of euro? Perfect spellen is lastig, maar gelukkig zijn er regels en voorschriften. Ontdek in de volgende tekst opvallende en minder opvallende fouten.

Bepaald taal u kapitaal?
1)Managers in opleiding, managing-directors maar ook een jan krediet of juist krent houden zich continue bezig met de vraag hoe zij financieele bronnen kunnen aanboren.
2)Doorgaans geschied dit mbv een goed business plan waarbij duidelijk uiteen wordt gezet hoe om te gaan met zaken als AV-s met freelancer's en ZZP-ers binnen de onderneming.
3)Uitgerekent de bank verbaasd zich over de welicht typisch nederlandse gedachte dat alles in het bedrijfs leven om geld draaid.
4)In samenwerking met een gerenomeerd talen instituut uit het Noord-West-Veluwse Oldebroek deed de Business Finance Bank medeinvesteerder in projekten als beter taal onderzoek naar het taalgebruik in oa kwartaal cijfer raporten en prive uitgavenoverzichten.
5) Wat bleek, hoe meer spel en stijlfouten slechte zinskonstruktie's en gebrek aan samenhang hoe minder kans het maximaal begrootte bedrag gefinanciert te krijgen !

De antwoorden vind je in het menu taalblog van https://www.taal-computer.nl.

Door Jeannet Veldman

Jeannet Veldman is specialist in de Nederlandse taal en doceert Nederlands. Daarnaast is zij actief als redacteur van managementsupport.



Meer Taalblog