Menu

Duurzame spelling?

25 November 2009

OverlegMet het Groene Boekje?
Het Groene Boekje is een handig naslagwerk voor op de werkplek. Wil je weten hoe het officieel hoort, dan tref je meer dan alleen een woordenlijst aan. Voorin staan ook nog eens de belangrijkste spellingregels. 

Het Groene Boekje is de enige officiële spellinggids. Het Groene Boekje online is bovendien gratis te raadplegen. Maar.....is het Groene Boekje wel zo groen?

Ja. Het Groene Boekje is de enige officiële spellinggids en heeft de meeste autoriteit. De overheid dient zich zelfs wettelijk te houden aan de regels 'volgens het boekje'. Ook het bedrijfsleven doet er verstandig aan de groene spelling als leidraad te nemen. Over deze spelling is nagedacht. Je zou het wat dat betreft een duurzame spelling kunnen noemen.

Hoe zit het dan met die witte spelling?
De witte spelling komt van een paar journalisten die zich verzetten tegen een aantal regels
zoals de overheid die heeft geformuleerd in de Spellingwet. Aanhangers  van de witte spelling
willen meer spellingvrijheid. Maar....de meeste schrijvers willen die vrijheid juist niet!

Als je collega het Groene Boekje dan toch nog in twijfel trekt.....
Besef dan dat:
- aan iedere editie jaren van onderzoek voorafgaat, door tal van vooraanstaande taalwetenschappers
- iedere tien jaar een evaluatie plaatsvindt
- de woordenlijst up-to-date wordt gehouden
- het bronnenmateriaal divers en groot van omvang is
- de Nederlandse Taalunie (instantie die de Spellingwet uitvoert) nauw samenwerkt met producenten van
  gezaghebbende woordenboeken.

Overweegt je organisatie taalhuisstijlvoorschriften?
Op het secretariaat en bij een afdeling communicatie mag het Groene Boekje eigenlijk niet ontbreken. 
De spellingchecker in Word is gebaseerd op de regels en de woordenlijst van het Groene Boekje, maar herkent veel woorden niet. In het Groene Boekje kom je een woord als houtpelletverwarmingsinstallatie ook niet tegen, maar vind je wel een leidraad waarin staat dat je dit soort samenstellingen als één woord schrijft.

Groen omdat het duurzaam is?
Nee. Nederlanders leven op natte grond met betrekkelijk weinig ruimte. De kleur groen verwijst dan ook naar een laaggelegen kikkerlandje met mensen die graag relativeren met verkleinwoorden. Vandaar het Groene Boekje, dat je eventjes aanschaft om nog meer akkefietjes op de werkplek te voorkomen.

Kortom
Wil je binnen de organisatie meer uniformiteit wat het gebruik van spellingregels betreft, kies dan voor de groene spelling. Deze spelling is officieel en doordacht. De woordenlijst van het Groene Boekje wordt bovendien op gezette tijden onder de loep genomen.......door toonaangevende taalkundigen.<<

Door Jeannet Veldman

Jeannet Veldman is specialist in de Nederlandse taal en doceert Nederlands. Daarnaast is zij actief als redacteur van managementsupport.



Meer Taalblog