Menu

Richtlijnen vacatureteksten

Richtlijnen voor het schrijven van een wervende vacaturetekst:

1. Straal visie uit
De visie van het bedrijf wordt vaak bepaald door de markt waarin het bedrijf zich bevindt en de producten of diensten die het levert. Een bedrijf kan bijvoorbeeld uitdragen het beste in zijn branche te zijn, duurzaam te willen produceren, enzovoort. Door een duidelijke visie of richting uit te dragen krijgt het bedrijf een gezicht en zal een sollicitant zich sneller aangetrokken voelen tot het bedrijf.

2. Kies het imago
Ieder bedrijf wil de beste en leukste werkgever zijn met de meeste doorgroeimogelijkheden, maar overdrijf dit niet en wees eerlijk. Zet de positieve punten van het bedrijf op een rij en kies een aantal die je in de advertentie wilt gebruiken. Een sollicitant die op zoek is naar een jonge, dynamische werkomgeving komt bedrogen uit als blijkt dat het een formeel bedrijf is met grotendeels oudere werknemers. Noem in je advertentie een aantal positieve punten en leg de nadruk op één positief punt dat bijdraagt aan het imago van het bedrijf.

3. Wees eerlijk
In een krappe arbeidsmarkt, dus wanneer er relatief weinig werkzoekenden zijn en veel vacatures, willen werkgevers hun bedrijf nog wel eens mooier presenteren dan het is. Op deze manier krijg je misschien veel respons op de advertentie, maar het gevaar bestaat dat je sollicitanten aantrekt die niet bij het bedrijf passen en dus hun functie niet lang of goed zullen vervullen.

4. Beperk de tekst tot één functiegroep
Bedrijven die meerdere werknemers zoeken voor verschillende afdelingen plaatsen vaak één advertentie met verschillende functiegroepen. Zo kan in een advertentie een onderhoudsmonteur,een telefoniste en een afdelingshoofd worden gevraagd. Het gevaar van een dergelijke opsomming is dat een afdelingshoofd niet verder leest wanneer hij ziet/denkt dat de advertentie voor een onderhoudsmonteur bedoeld is. Beter is om alleen die functies in een advertentie te noemen waar eenzelfde doelgroep op zou reageren. Als de functies teveel van elkaar afwijken is het beter om aparte advertenties te plaatsen. Dit lijkt duurder, maar als blijkt dat je sollicitanten misloopt omdat zij eenvoudigweg de advertentie niet goed hebben begrepen ben je nog duurder uit.

5. Wees beknopt
Houd de tekst kort en krachtig, zodat de sollicitant in één oogopslag geprikkeld wordt om verder te lezen. Gedetailleerde informatie over bijvoorbeeld de arbeidsvoorwaarden is niet nodig en leidt alleen maar af van belangrijke onderdelen. Indien de uitgebreidere informatie toch van belang is geef dan aan dat belangstellenden deze kunnen bekijken op de website.

6. Maak gebruik van de website
Bijna ieder bedrijf heeft een website. Deze website is niet alleen belangrijk voor klanten, maar ook voor potentiële medewerkers. Op deze manier kan een bedrijf zich presenteren aan nieuwe werknemers en veel informatie verstrekken aan de geïnteresseerde werkzoekende.

Daarnaast kan de mogelijkheid geboden worden om direct online te solliciteren. Met behulp van een formulier waarin CV gegevens ingevuld kunnen worden en een online vragenlijst zou zelfs al een eerste selectie gemaakt kunnen worden tussen de sollicitanten.

7. Goede balans tussen tekst en beeld
Een advertentie met een foto zal meer bekeken worden dan een advertentie met alleen tekst. Als je wilt dat jouw advertentie de aandacht trekt tussen alle andere advertenties zorg dan dat de tekst wordt ondersteund door een foto.

8. Lay-out en vormgeving versus huisstijl
Veel bedrijven hebben een huisstijl, denk aan een logo of beeldmerk en de stijl van bijvoorbeeld het briefpapier. Door de vormgeving van de advertentie aan te passen aan de huisstijl maak je de advertentie herkenbaar voor mensen die al bekend zijn met het bedrijf. Tevens draagt het bij aan het imago van het bedrijf.

9. Kies het juiste medium
Als je een advertentie wilt plaatsen heb je de keuze uit een aantal media. Voorbeelden zijn het internet, landelijke en plaatselijke dagbladen en vakbladen. Afhankelijk van het functieprofiel kies je het medium. Een advertentie voor een onderhoudsmonteur die binnen een bepaalde straal van het bedrijf moet wonen kan je in een landelijk dagblad plaatsen, maar dit is erg duur en onnodig. Beter is om deze advertentie in een plaatselijke krant te plaatsen.

Daar staat tegenover dat een advertentie voor een vertegenwoordiger die weinig op kantoor zal zijn het beste geplaatst kan worden in een landelijke krant of een vakblad. Dit geldt ook voor advertenties waarin expliciete functie eisen gesteld worden. Door expliciete eisen zal het aantal passende kandidaten misschien niet groot zijn en om toch voldoende respons op de advertentie te krijgen kun je het beste landelijke kranten en/of vakbladen gebruiken.

Naast de dag- en vakbladen kan je de advertentie ook plaatsen op tal van vacaturesites op het internet.

10. Wees professioneel
Belangrijk is dat de advertentie er professioneel uitziet. De personeelsadvertentie is immers het visitekaartje van de onderneming en voor veel sollicitanten vormt de personeelsadvertentie de eerste indruk van het bedrijf.

11. Veel gemaakte fouten
  • Het aantal uur is niet vermeld of er wordt alleen vermeld dat het om een fulltime functie gaat. Afhankelijk van de verschillende bedrijfstakken bedraagt een fulltime werkweek 36 tot 40 uur. Voor de volledigheid van de advertentie is het beter om het aantal uur te vermelden.
  • Het bedrijf heeft wel een website, maar deze wordt niet vermeld in de advertentie. Ook al heb je geen mogelijkheid om informatie over de vacature op de site te zetten, de website geeft dan toch veel informatie over het bedrijf die de potentiële sollicitant een indruk kan geven van het bedrijf.
  • Er wordt geen mogelijkheid gegeven om vragen te stellen. Beter is om de sollicitanten de mogelijkheid te geven om contact op te nemen als ze vragen hebben over de functie. Het beste is om hierbij een naam van een contactpersoon te vermelden zodat de sollicitant weet naar wie hij moet vragen.
  • De sluitingsdatum is niet aangegeven. In de advertentie hoort een sluitingsdatum te staan. Dat wil zeggen dat er vermeld wordt wat de uiterste termijn is waarin geïnteresseerden kunnen solliciteren.
  • De werklocatie is niet vermeld. Als het adres van het bedrijf niet genoemd wordt en ook geen standplaats voor de functie wordt vermeld weet een sollicitant niet waar de functie uitgevoerd moet worden.
  • Alleen de eisen worden vermeld en er is niet aangegeven wat het bedrijf de sollicitant te bieden heeft. Om sollicitanten te trekken moet het bedrijf ook wat te bieden hebben zoals een prettige werksfeer of goede secundaire arbeidsvoorwaarden.